SNOWFLAKE-METODEN – gør som ingeniørerne: Gå systematisk og logisk til værks

Snowflakemetoden er en præcis og systematisk metode til at planlægge og udvikle et manuskript. Den bygger på intet mindre end et matematisk princip om fraktale kurver. Det vil sige komplicerede geometriske mønstre med huller og sammenfoldninger, som man møder i fx isblomster og snefnug, dannet af vand, der krystalliserer.

Metoden går ud på, at man bygger en plot outline op gennem 10 stadier, efter samme princip som en isblomst bliver dannet. Men hvor naturen opbygger isblomster i lyntempo, tager det mindst et par ugers arbejde at lave en outline efter Snowflakemetoden. Så er man til gengæld så godt forberedt, at man kan lynskrive sit udkast.

Metoden er skabt af Randy Ingermanson, der havde sat sig foran sin computer og undrede sig over, at han ikke kunne skrive den roman, når nu han gerne ville. Det gik op for ham, at han ikke anede, hvordan han skulle gå til opgaven. Ingermanson havde dels en baggrund i software-design og dels en ph.d. i fysik, så han analyserede naturligvis problemet. Snart kunne han konkludere, at han manglede en struktur, som han kunne udvikle romanen efter.

Ingermansom opfandt derefter sin egen trinvise metode til at forberede skrivningen. Fra en enkelt linje, der forklarer historien, til synsvinkler, synopsis, karakterbeskrivelser, dialog etc. Ingermanson har siden skrevet flere romaner, men er mere kendt for sin snowflakemetode.[i] Her er en kort forklaring på stadierne.

Metoden går ud på, at man bygger en plot outline op gennem 10 stadier, efter samme princip som en isblomst bliver dannet. Men hvor naturen opbygger isblomster i lyntempo, tager det mindst et par ugers arbejde at lave en outline efter Snowflakemetoden. Så er man til gengæld så godt forberedt, at man kan lynskrive sit udkast. Læs mere på hans hjemmeside her: https://www.advancedfictionwriting.com/articles/snowflake-method


De 10 trin i snowflakemetoden

  1. Beskriv din historie i én ikke for lang sætning.
  2. Uddyb til cirka fem sætninger, der forklarer handlingen, de større katastrofer der indtræffer samt slutningen på romanen. Tag eventuelt udgangspunkt i tre-akter-modellen.
  3. Lav en karakteristik af hver af dine karakterer, altså hovedkarakteren og de større bikarakterer på 5-7 linjer, hvor du beskriver deres individuelle fortællebuer, hvad der er deres konkrete mål + hvad deres konflikt er og/eller hvad der gør det svært for dem at nå deres mål + hvad vil de vil stå tilbage med af indsigt og lærdom i slutningen af romanen.
  4. Tag sætningerne fra punkt 2, hvor du fortæller historien, og uddyb dem hver især til et helt afsnit på 5-7 linjer. Lav derefter en synopsis på højst en enkelt side med enkelt linjeafstand. Sørg for at alt ender i katastrofer – undtagen det allersidste afsnit.
  5. Tag samtlige større karakterer og lav en personlig synopsis for hver af dem. Fortæl historien fra deres individuelle synsvinkler. Brug en hel side på hovedkarakteren og ½ side på hver af de øvrige.
  6. Tag din synopsis fra punkt 4 og uddyb over cirka fire sider.
  7. Tag personkarakteristikkerne fra punkt 3. og uddyb dem endnu mere, fortæl deres baggrundshistorie etc.
  8. Tag din synopsis fra punkt 6 og beskriv alle de scener, du skal have i din roman. Randy Ingermanson laver typisk 100 scener i et regneark. Herefter fordeler han dem på kapitler – i hans tilfælde en scene pr. kapitel.
  9. Tag hver eneste scene fra punkt 8 og sæt kød og blod på med støtte fra punkt 6 og 7. Uddyb over et par afsnit og lav lidt dialog. Skitser konflikten i den enkelte scene. Hvis ikke der er nogen, så sørg for at der kommer en, eller skip scenen. Print din outline og lav noter i marginen.
  10. Skriv første udkast.
Indkøbskurv