SKRIVEREFUGIER – fokusér 100% på dit manuskript

Åh, at have tid til at give sit manuskript al sin opmærksomhed. Bare et par dage. Tænk hvis der fandtes et sted, hvor man kunne tage hen og fokusere. Hallo, de steder eksisterer faktisk, man skal bare kende dem. Nedenfor finder du en liste over både danske og udenlandske refugier, hvor du kan tage hen og skrive på din roman. Her er det helt okay at lukke alt andet ude og gå i ét med sit manuskript, det er faktisk meningen …

Ordet refugium betyder tilfugtsted eller helle. Og netop sådan et sted er ofte lige, hvad en forfatter har brug for i perioder. Et sted, hvor man kan opholde sig i fred og ro uden at blive forstyrret af andre. Alt efter temperatment og humør kan man mingle med de andre gæster og diskutere sine projekter eller andet, der optager en. Typisk passer man sig selv og spiser og arbejder i den rytme, man trives bedst med.

I et refugium kan man arbejde på sit projekt, starte det op, afslutte det eller komme i dybden med det. Enten i nogle dage, en uge eller flere, hvor man man glemmer alt om hverdag, familie, job og andre forpligtelser og helliger sig sit manuskript. Nogle forfattere har en rytme med at tage på flere af den slags ophold, mens de skriver på en bog.

I Danmark er vi priviligerede med mange dejlige refugier. Typisk koster opholdet penge, men fonde og staten er flinke til at bidrage, så egenbetalingen er til at have med at gøre. Enkelte steder skal man dokumentere, at man allerede har udgivet en bog.

Nogle få steder er der mad indkluderet. Stederne er meget forskellige i forhold til fx atmosfære, service, beliggenhed, pris, fokus, ansøgningsfrister etc. Nogle lokker fx med charme eller beliggenhed, nogle med lækkerhed eller historie, nogle med pris eller udsigt. Alle har noget at byde på  – så der er også et sted for dig. Tjek derfor de enkelte hjemmesider.

HALD HOVEDGAARD – Det Danske Forfatter- og Oversættercenter

Hald Hovedgaard er forbeholdt forfattere, illustratorer og oversættere. Opholdet koster gratis (dog ingen kost) og varer fra mandag til mandag. Beliggenheden er ved Dollerup Bakker udenfor Viborg.

ØRSLEV KLOSTER ARBEJDSREFUGIUM

Ørslev Kloster Arbejdsrefugium ligger mellem Viborg og Skrive og er over 800 gammelt. Bygningerne er netop blevet renoveret for 60 millioner kroner, finansieret af fonde.

KLITGAARDEN

Klitgaarden ligger i Skagen og har tidligere fungeret som feriebolig for kongefamilien. Egenbetalingen er lav, mad er inkluderet og der er ansøgningsfrist to gange årligt.

VINDBYHOLTEGÅRD REFUGIET

Vindbyholtgård Refugiet ligger på en firelænget gård fra 1700-tallet i landsbyen Vindbyholt syd for Faxe og bestyres af Forfatteren Leif Hasles Fond.

REFUGIUM SMIDSTRUP STRAND

Sankt Lucas Stiftelsen driver Refugium Smidstrup Strand på den Nordsjællandske kyst direkte til Kattegat. Med skrivestue, almindelige værelser og forskellige andre typer ‘kunder’ end arbejdende typer.

DER ER OGSÅ DISSE REFUGIER:

Sostrup Slot
ved Grenå

Retreat Me 
ved Stege

Svanekegården
Svaneke, Bornholm

Villa Gress
Marienborg Gods, Stege

Enkesædet Bollegaard
på Djursland

Den gamle Avlsgård
Ved Ribe

Fuglsang Herregård
Toreby, Lolland

Brechts hus
Svendborg

Digterhjemmet – Julius Bomholts Hus
Sønderho, Fanø

MAN KAN OGSÅ TAGE PÅ UDENLANDSKE REFUGIER – HER ER NOGLE AF DEM:

Yaddo
New York, USA
La Muse
Montagne Noire, Sydfrankrig
San Cataldo
Amalfikysten, Italien
Westfjords Residency
Island
Huset i Provence
Frankrig
Baltisk forfatter- og oversættercenter
Gotland, Sverige

Statens Legatbolig i Paris
Paris, Frankrig

Rupert
Vilnius, Lithauen
Fondet for dansk-norsk samarbeit
Lysebu/Oslo, Norge
Wassard Elea Kunstner- og Forsker-Refugie
Syditalien
Det Danske Institut i Athen
Athen, Grækenland

Det Danske Institut i Rom
Rom, Italien

Palle Petersens Hus
Grønland

Indkøbskurv